kehormatan :)

kehormatan :)

Khamis, 31 Mac 2011

kehidupan d upnm :)

Kehidupan di UPNM




Assalamu'alaikum w.b.t dan salam sejahtera. Dah agak lama ana tak menulis tentang kembara hidup diri ini. Bukan apa, disebabkan peperiksaan akhir makin hampir, ramai di antara kami akan dibebani dengan tanggungjawab sebagai pelajar yang juga bergelar Pegawai Kadet.


Akademik : banyak tugasan (assignment), perbentangan projek kursus, projek sarjana muda (PSM) bagi tahun akhir dan ujian banyak perlu diselesaikan sebelum menjelang minggu peperiksaan


Ketenteraan:pelbagai aktiviti dan peraturan telah diperkenal dan diperketatkan sedikit sebanyak memberi tekanan dan kesan kepada akademik jika masa tak diurus dengan baik.


Rutin harian bagi Isnin-Khamis:
  • 0600H - Solat Subuh
  • 0715H - Perbarisan pagi sebelum ke kelas
  • 0800H - Kelas akademik
  • 1200H - Makan tengah di wisma pegawai kadet (mess)
  • 1300H - Solat Zohor
  • 1400H - Kelas akademik 
  • 1630H - Solat Asar
  • 1700H - Baris sukan di padang
  • 1830H - Aktivti sukan tamat
  • 1915H - Solat Maghrib
  • 1930H - Makan malam di mess
  • 2015H - Solat Isyak
  • 2030H - Prep hour
  • 2300H - Perbarisan malam (rollcall)
  • 2359H - Lights off (Tidur)

Rutin mingguan hari bekerja (Jumaat):
  • 0530H - Solat Subuh berjemaah (berbaris)
  • 0630H - Perbarisan pagi
  • 0700H - Kelas Ketenteraan / Latihan Jasmani
  • 1000H - Pentadbiran dan pengurusan diri
  • 1200H - Makan tengah hari di mess
  • 1300H - Solat Zohor / Solat Jumaat (berbaris)
  • 1500H - Latihan Tempur Tanpa Senjata - TTS
  • 1630H - Solat Asar
  • 1830H - Aktivti TTS tamat
  • 1915H - Solat Maghrib
  • 1930H - Makan malam di mess
  • 2015H - Solat Isyak
  • 2030H - Pentadbiran dan pengurusan diri
  • 2300H - Perbarisan malam (rollcall)
  • 2359H - Lights off (Tidur)


Rutin harian hujung minggu (Sabtu, Ahad):
  • 0530H - Solat Subuh berjemaah (berbaris)
  • 0630H - Perbarisan pagi
  • 0700H - Aktiviti (Senaman Perang/Jalan Laju/Larian/Rentas Halangan)
  • 1000H - Pentadbiran dan pengurusan diri
  • 1100H - Happy hour (majlis ramah mesra)
  • 1200H - Makan tengah hari di mess
  • 1300H - Solat Zohor
  • 1400H - Outing sehingga 2200H
  • 1630H - Solat Asar 
  • 1700H - Pentadbiran dan pengurusan diri
  • 1915H - Solat Maghrib
  • 1930H - Makan malam di mess
  • 2015H - Solat Isyak
  • 2030H - Pentadbiran dan pengurusan diri
  • 2300H - Perbarisan malam (rollcall)
  • 2359H - Lights off (Tidur)


Peraturan dan arahan yang mesti diikuti:
  • Dilarang berada di blok penginapan pada waktu akademik
  • Pengharaman rokok dalam kawasan UPNM
  • Dilarang berpasang-pasangan dan berdua-duaan
  • Dilarang membawa telefon ke kelas
  • Dilarang membawa atau bungkus makanan basah ke bilik
  • Memakai pakaian yang telah ditetapkan mengikut waktu dan aktiviti
  • Mematuhi etika dan disiplin tentera
  • Berpakaian kemas dan segak, kasut kilat
  • Hendaklah berbaris dalam kumpulan ketika bergerak ke mana-mana
  • Pakaian hendaklah dihantar ke dobi, tak boleh basuh sendiri
  • Dilarang gantung pakaian di ampaian melainkan tuala dan pakaian dalam
  • Bilik sentiasa dalam keadaan layout, kemas dan bersih
  • Diharamkan memandu dan memiliki kenderaan dalam kawasan kem
  • Tidak dibenarkan keluar melainkan dengan kebenaran
  • Membaca dan mematuhi perintah tetap dan harian pegawai kadet
  • Menghormati senior dan pegawai yang lebih kanan
  • Mengikuti etika sebagai seorang pegawai tentera


Tanggungjawab pegawai kadet bertugas:
  • Mengambil perbarisan dan periksa kehadiran anggota
  • Mengetahui keadaan dan masalah anggota
  • Melaporkan sebarang masalah kepada staf / pegawai bertugas
  • Menjaga pos kawalan
  • Memastikan pegawai kadet mengikuti peraturan
  • Menjaga keselamatan blok penginapan
  • Mengisi borang lapor sakit untuk anggota yang tidak sihat
  • Menghadiri upacara guard-mounting (pertukaran pengawal malam) pada jam 1830H
  • Menghadiri upacara guard-dismounting (penyuraian pengawal malam) pada jam 0630H
  • Menghadiri perbarisan turus (staff parade) pada jam 2200H
  • Mengetuai rollcall pengambilan masing-masing
  • Mengetahui pergerakan setiap anggota


Pelajar Awam dan Tentera (Pegawai Kadet) 
  • Pelajar awam tak terikat dengan aktiviti ketenteraan untuk pegawai kadet
  • Pelajar awam diwajibkan menyertai PALAPES
  • Pelajar awam + pegawai kadet belajar dalam kelas akademik yang sama
  • Pelajar awam menggunakan PTPTN dan biasiswa untuk kos pengajian
  • PALAPES UPNM akan mengikuti program latihan pada hujung minggu
  • PALAPES yang mengikuti latihan diberikan elaun latihan mengikut hari
  • Pegawai kadet diberi gaji bulanan untuk bekerja, mengikuti latihan dan belajar
  • Segala kemudahan di UPNM adalah untuk kegunaan bersama
  • Pelajar awam akan disyorkan untuk diterap ke syarikat mereka buat praktikal
  • PALAPES akan ditauliahkan sebagai Leftanen Muda dalam pasukan simpanan
  • Pelajar tentera diterapkan terus sebagai pegawai berpangkat Kapten setaraf dalam ATM

Penutup Bicara

Bukanlah ada apa yang ingin dibanggakan disini, tapi ingin berkongsi sesuatu yang anda dapat renungkan pada diri anda. Memang tak dinafikan kami beruntung dari beberapa aspek, tapi bersyukurkah dengan kehidupan anda?


Mutiara Hikmah:
Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita; oleh itu, bantulah saudaramu sendiri tentang cara-cara bagaimana hendak mengguna masa dgn berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri maka segerakanlah perlaksanaannya.

Mutiara Kata:
Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.

Hargailah masa anda...Jazakumullah..~ (^^,)
btw yg nie timetble yg sebetol2nya haha
yg sebenar2nye....
0545H - baris bawah blok bergerak untuk ke masjid
0600H - Solat Subuh
0630H - baris ikut batalion
0715H - breakfast kat mess
0800H - Kelas akademik
1200H - Makan tengah di wisma pegawai kadet (mess)
1300H - Solat Zohor
1400H - Kelas akademik 
1630H - Solat Asar
1650H - baris bawah blok untuk ke padang
1700H - Baris sukan di padang
1830H - Aktivti sukan tamat
1840H - baris bawah blok utuk ke mess
1915H - Solat Maghrib
1930H - Makan malam di mess
2015H - Solat Isyak
2100H - Prep hour
2200H - bergerak ke dataran wawasan untuk rollcall malam
2330H - tamat Perbarisan malam (rollcall)
2359H - Lights off
0015H - prepare untuk hari esok
0045H - baru btul2 masa untuk study
0200H - tidur


105 ulasan:

  1. boleh x cerita kan skit pengalaman kamu semasa temuduga sblum nk masuk upnm??

    BalasPadam
  2. blh cerita pasal pengalaman anda semasa temuduga di lakukan..?

    BalasPadam
  3. bole saje... tunggu post seterusnya..
    skrg ni bz sikit sory k

    BalasPadam
  4. nak tnye..kalau lecturer katsane mesti tentera juga ke..@ade lecturer org awam?

    BalasPadam
  5. yeah ada subject yg lecture tentera ajar ada yg awam ajar

    BalasPadam
  6. student lepasan asasi ataw matrikulasi awam,boleh apply upnm ble nk sambung degree?

    BalasPadam
  7. salam encik, tumpang tanya, saya ni rabun jauh. vision saya 6/60. tapi upnm paling teruk pun 6/12 baru boleh masuk. tapi kwn saya dulu RMC, dia ada kwn2 yg masuk UPNM. dia maklumkan saya kalau nak masuk UPNM and passed selection(interview), boleh buat LASIK, cost surgery tolak elaun bulanan. so just to clarify, boleh ke macamtu?

    BalasPadam
  8. warghhh..gila! >.< sedang mempertimbangkan nak masuk UPNM ke x..hadoi..part time boleh laa nak tough2 camni..hoho..

    BalasPadam
  9. lepas baca nii,, terasa nak study kat upnm plakk :)

    BalasPadam
  10. lepasan asasi boleh untuk menyambung d upnm... sila rujuk di laman web rasmi upnm

    BalasPadam
  11. masalah penglihatan amat di titik beratkan... tpi kalau saudara mempunyai kabel boleh la lepas...dan tentang soalan saudara itu..sy x berapa nak pasti...sebab skrg upnm banyak perkenalkn undang2 baru

    BalasPadam
  12. masuk upnm insyallah masa depan terjamin sekiranya dapat kadet lah... kamu juga akan mendapat alaun yg tinggi di sini

    BalasPadam
  13. marilah sertai barisan pertahanan negara ... berjasa pada negara... jangan tanya pada negara apa negara sumbangkn pada kita tetapi tanyalah diri sendri apa yg kite sumbang pada negara

    BalasPadam
  14. minat sangat nak masuk UPNM . tapi tak pandai speaking . hmm macam mana ? confirm time interview takdapat . tapi takpe lah , kalau tak dapat UPNM , join rekrut pun oke . janji askar !! yeahhh =D

    BalasPadam
  15. relks la semua org xpndai jika x beljar...
    sebenarnya interview ni nk tgk keyakinan diri bercakap diaorg bukan nak tgk sgt speaking 2

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh yeke ? hmm okeoke . thanks btw :) harap sangat dapat temuduga UPNM tuh . tapi cuak jugak kalau BI SPM ni takdapat c+ ke atas hmm

      Padam
  16. relks la... klo ada rezeki x kemana yg pntng usaha dn berdoa

    BalasPadam
  17. kalau masa interview dia tanya pernah masuk sukan apa kalau saya jawab pernah masuk pasukan sorak sekolah & pernah wakili sekolah agak agak dia reject saya ke?

    BalasPadam
  18. hmmm 2 xsure la coz xepnah lgi sy tgk org msok upnm main sukan pasukan sorak... tpi sijil semua ada ke?

    BalasPadam
  19. astroboy fendy : nak tanye sikit..kenapa ad pelajar UPNM yang dihantar ke UTM?

    BalasPadam
  20. salam...nk tnye ckit... spm se elok2 nye kne dpt brape untuk ke upnm??

    BalasPadam
  21. 5a pling kurang...bm bi mat wajib b+ paling kurang

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy dpt 6a... tpi subjek bi hnye sekadar B...
      adakah sy ad peluang?

      Padam
    2. sy dpt 6a... tpi subjek bi hnye sekadar B...
      adakah sy ad peluang?

      Padam
    3. yeah kamu stil berpeluang... tpi tgk kamu lulus interview ke x

      Padam
  22. Nak tanya.. bg pelajar awam.. kemana hala tuju mrk slps tamat pngajian..

    BalasPadam
  23. aliff : mat anda dapat berapa... ok mcm ni la...jika akademikkite cemerlang tetapi koko anda tidak memeuaskn x akan d pilih jugak..klo akademik kamu hebat tpi fizikal kamu lemah kamu akan d reject jgk ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Astro: sory lwt reply. Lupa nk check.. Hihi.. MAT B+ je.. Sijil KO pling2 kurg berpe? Selain sijil penghargaan adakah sy blh guna sijil pelantikan?

      Padam
    2. apa2 sijil koko boleh d pakai..klo sijil pelantikan as pegwas,ketua apa2 la 2 lagi baik

      Padam
    3. Oh, thanks astro krna sudi membantu.. Sy trbca klau seseorg tu ad kabel agak mudah utk dpt pegawai kadet? Btulke?

      Padam
    4. Btulke org yg ad kabel mudah utk mnjadi pngawai kadet mskipun terdapt syart yg dia tidak lps? Adakh agak sukar utk seseorg dpt pegawai kadet jika tiada kabel?

      Padam
    5. maaflah soalan d lua bidang sy

      Padam
    6. Opps sori2.. Terima kaseh kerna sudi berkongsi..

      Padam
  24. peljr awam akan tamat sbgai org awam dan akan mnjadi sbgai askar simpnan dn akan berkerja spt org awam lain..mrk x terikat dgn tentera

    BalasPadam
  25. erm..i m a chinese..i wan to ask about do upnm hav chinese? n do u all hav how many holidays in one year?look like the life in upnm very tough..

    BalasPadam
  26. hello?i m a chinese tat i will like to go for further study in upnm as a pegawai kadet..i will like to ask about do upnm hav sem break?do upnm hav chinese?look like the life in upnm was really tough...

    BalasPadam
  27. yes... chinese not many.. upnm have sem break...for pegwai kadet they must training on sem break.yes very tough for pegwai kadet..

    BalasPadam
    Balasan
    1. so does the pegawai kadet hav any holidays to go back during sem break?

      Padam
  28. n i hav one more question...is it confirm tat when all the pegawai kadet finish study in upnm will get the rank as leftenan muda?

    BalasPadam
  29. yeah all pegwai kadet will get leftenan muda after stdy but only a select few would be a permanent officer in the army ..

    BalasPadam
  30. tak nak aku masuk mcm ni... tidur tak cukup. puih!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sikap mcm 2 lah ramai anak bangsa jatuh :)

      Padam
  31. ujian kemasukan tu semua pelajar kena undergo ke ? even nak jadi pelajar awam je ? dan elaun untuk pelajar awam ada ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mase interview kite xde pilihan untuk awam or kadet..lepas reslut kua baru kita tau kite dapat kadet or awam... peljar awam hanya d tanggung ptptn..

      Padam
  32. i screw up on my spm,is this the end?is there no other way to enter upnm?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bm,bi,mt,add mt, u dapat berapa

      Padam
    2. BI A,BM B,but regrettably i got an E on math,but none of that matters anymore because i have given up on entering UPNM,since i get no support from my family,i have decide to take a different path,though my dream of becoming a fighter pilot is now no more,maybe this new road will take me someplace better,to everyone eles i wish you luck in your future endeavors.

      Padam
    3. do not worry .. all we want is not necessarily we will get it .. so do not give up .. Continue moving forward .. .. you can become a commercial pilot .. :).. we are brother

      Padam
    4. How does one become a commercial airline or private jet pilot?i really have no clue on where i should go if i were to become a commercial pilot

      Padam
    5. check at google..how 2 be comercial airline pilot...under college mas or klia...

      Padam
  33. Kalau jadi pegawai kadet blh ambik asasi perubatan ke? Nk elaun die tu. pelajar awam xdpt elaun

    BalasPadam
  34. boleh je.. tiada maslah la..nk elaun je?... xde ase msok sne tok berjasa pd negara?

    BalasPadam
  35. Salam...sya salah seorg calon SPM 2013..sya juga plajar skolah tknik yg mngambil jrusan kejuruteraan mekanikal..sya amat brminat utk melanjutkn pelajaran ke UPNM...tetapi sya risau dgn kputusan SPM yg akn diperolehi oleh sya....keutamaan diberikn kpd mreka yg mndpt 5A keatas skurng-kurangnya,....adakh msih smpat utk sya brsngguh-sungguh dlm plajarn..?

    BalasPadam
  36. bro, tak paham ar apa beza pelajar kadet nagn pelajar awam kat upnm? yg mana lg untung?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kadet lgi untung... kadet ni akan dpt biasiswa klo awam x dpt biasiswa...kadet hbs bljr nty akan kerja dgn askar kalo awam akan jd askar wataniah

      Padam
    2. salam , nk tnya ckit , apa beza askar n askar wataniah ? :)

      Padam
    3. salam , apa beza askar n askar wataniah ?

      Padam
  37. sy spm leaver.spm2012.sy mmg nk masuk upnm.sy xcemerlang dlm spm.sy dpt 4a ,bm ,se,pai dan mat.b+ for bi dan bio.dan c+ bg chemist ,pizik dan addmath.saya apply for asasi pengurusan dan strategi pertahanan tk silap
    .lupa nama..adakah sy msih layak dpt iterviu upnm??really hoe hv a chance!!!

    BalasPadam
  38. msih ada peluang cume perlu usaha lebih sikit

    BalasPadam
  39. salam , nk tnya ckit , ap beza askar wataniah dgn askar utk pegawai kadet dan pelajar awm lpas tmat blajar ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. askar wataniah 2 askar awam la d upnm...
      kadet ni askar yg sudah cop 10 jariny atau lebih d kenali askar betol bkn askar simpanan

      Padam
  40. bole ke budak awam nak jadi kadet tentera #nak dapat gaji tentera -.-

    BalasPadam
    Balasan
    1. kadet sje yg layak dpt gji tntera...
      mse interview tgk la mne yg layak kadet ke awam

      Padam
  41. kalau gtaw yang saya nak buat lasik surgeri mata, time test mata tu agak2 lepas intrview tak.? nak jadi pgwai kadet ouh,.

    BalasPadam
  42. lepasan matrikulasi kalo mohon masuk upnm boleh jdi pegawai kadet tak?

    BalasPadam
  43. pegwai kadet d pilih dari prestasi peljarn dn koko..serta element2 yg lain :)

    BalasPadam
  44. kalo kita ambik ijazah di upnm beperluang lagi larh jadi pegawai kadet?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kadet d pilih melalui kecerdasan ketahanan dn iq .. x kire lepasan apa

      Padam
  45. kos pengajian strategi belajar apa je eh? better pegawai kadet ke awam ye?mohon pendapat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tp dpt plajar awam kos pengajian strategi. Camane tu yer? Maksudnya silibus dia la.

      Padam
    2. maaflah bukan bidang saya :)

      Padam
    3. klau muet band 1 agak2nye susah ke senang nk msuk upnm??

      Padam
  46. salam..lepasan matrik bole smbg dgree kt upnm x?

    BalasPadam
  47. saya dapat temuduga pelajar awam upnm lepasan diploma untuk
    sembung ijazah....bila tamat belajar nanti saya berpeluang untuk jd pgawai ATM tak...

    BalasPadam
  48. Asalamualaikum..nak tanya. Pegawai kadet tak boleh bwk fon ke?

    BalasPadam
  49. ada rezeki dapat lah... kabel2 xelok.. cenggeiii,, prosak ngara

    BalasPadam
  50. Palapes upnm teruk dari palapes u lain k?wktu belajar palapes pakai uniform wataniah k?wktu convo palapes pakai baju nombor 8 macam pegawai kadet upnm k?makan untuk palapes disediakan k?palapes selepas pentauliahan pakai leftenan kt bahu k wktu belajar?

    BalasPadam
  51. assalamualaikum..mcm mne plak dgn pljar lpasan stpm?pmilihan pljr prmprm untk msuk upnm lbih cerah dr llki ataupn sama je?

    BalasPadam
  52. assalamualaikum..mcm mne pula dengan pelajar lepasan STPM? cerah x peluang pelajar stpm terutamanya pelajar perempuan untuk bljar di upnm?

    BalasPadam
  53. Kalau dah masuk upnm nie, nak tuka kos boleh ke?

    BalasPadam
  54. Macam mane kite tau kite masuk sebagai pegawai kadet atau pelajar awam?

    BalasPadam
  55. kalau tak dapat masuk upnm,,ada tak cara lain nak jadi askar betul bukan simpanan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. msuk je la askar biasa...tunggu dkt paper iklan amik rekrut bru

      Padam
  56. kalau bukan aliran sains boleh ke masuk asasi? tp saya aliran akaun , ada addmath.. mcm mana? boleh tolong jawab? masih ada peluang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh semua ada peluang cume perlu usaha lebih masa interview saja

      Padam
  57. assalamualaikum....saya nk tnya untuk menjadi pilot TUDM jurusan apa yg perlu diambil di UPNM?

    BalasPadam
  58. assalammualaikum...saya nk tnye..course asasi yg ditawarkn untuk 2013/2014 adlh selama setahun kan..n adakah dalam masa itu para penuntut sudah dibahagikan sebagai pegawai kadet mahupun pelapes seperti sedia maklum??

    BalasPadam
  59. assalammualaikum...saya nak tanya..adakah pelajar jurusan asasi disenaraikan sebagai pegawai kadet mahupun pelapes setelah mereka masuk ke upnm.??n tempoh asasi yang ditawarkan adalah satu tahun shj kn??

    BalasPadam
  60. assalamualaikum bruhhh... as if saya masuk upnm untuk ijazah sarjana muda (degree) mmg akan dapat elaun ke each month ??? pls reply asap bruh... :D ahmadbasriruslan@gmail.com

    BalasPadam
  61. Saya nak tanya eh. Kalau nak menyertai upnm ada ke saya perlu mohon dari upu?

    BalasPadam
  62. saya sekarang palapes diploma di sebuah ipta ni ... kalau nak smbung deg dekat upnm boleh ke dan mcm mana life disana agaknya bagi situasi mcm saya ni ?

    BalasPadam
  63. assalamualaikum..saya mmg minat nk masuk tentera since sy dr skola rndh lg...sy dpt tau psl upnm nie mse sy f.3..spm sye dpt 5A.. CGPA koko sye plk dpt 7.85..klau mcm nie blh dtrima kew??

    BalasPadam
  64. assalammualaikum??kalo lepasan spm yg dah berumur 20 tahun n ada sijil plkn dapat masuk lg ke??

    BalasPadam
  65. Assalamualaikum.. Terima kasih atas maklumat anda. Saya teramat berminat utk memasuki upnm. Sejujurnya, pada mulanya saya tiada matlamat hidup dan juga cita cita. Tp saya baru sedar keinginan saya dlm kehidupan slps saya melihat rancangan yg melibatkan askar di rtm 1.Saya betul betul nak terlibat dlm askar dan aktiviti pertahanan. Apabila saya tak dpt plkn, saya menangis sorang sorang dlm bilik :( Saya juga takut tak dpt upnm nie.

    BalasPadam
  66. Slain ujian larian,ap lg yg prlu bt time interview?..btul ke nnti kne check stu badan time intrview

    BalasPadam
  67. saya dpt tawaran iv asasi pengurusan n strategi kat upnm tapi xtau pape pasal course ni.. then ape yg diorang tnya time iv eh?

    BalasPadam
  68. assalamualaikum nak tanya kalau keluar dari matrik minta smbung ijazah kat upnm ada peluang kerja dgn atm tak ??

    BalasPadam
  69. please cntct me at wechat astroboyrider19 .. sini jarang dah bukak

    BalasPadam
  70. Assalammualaikum, saya ingin bertanya macam mana nak jadi pegawai kadet? Is it kita kene masuk MTD dulu ke ataupun time interview tuh bagitahu whether kita akan jadi pegawai kadet atau tidak? tapi kalau kita dari MTD atau dah jadi OP dia bila masuk UPNM memang dah jadi pegawai kadet ke?

    BalasPadam